Ontdek welke route bij jou past

2 mannen in gesprek

Routes naar de functie van leraar

Er zijn verschillende routes om leerkracht te worden in het basisonderwijs. Wil je fulltime gaan studeren of past een deeltijdopleiding beter bij je situatie? Of kom je misschien in aanmerking voor een tweejarig zij-instroomtraject? Je vooropleiding, werkervaring en persoonlijke situatie zijn belangrijke factoren wanneer je je oriënteert op routes naar het leraarschap. Ontdek welke route bij jou past!

Geen leraar worden? Maar bijvoorbeeld onderwijsassistent, leerkrachtondersteuner of schoolleider? Neem contact op!

Overwinning

Zij-instroom

Wil je een carrièreswitch maken en overweeg je om leerkracht te worden in het basisonderwijs? Dan is het zij-instroomtraject een mogelijke optie voor je. Dat is een op maat gemaakt traject van twee jaar, waarin je tegelijkertijd leert en werkt. Je hebt minimaal een hbo-bachelordiploma nodig om hiervoor in aanmerking te komen. Gedurende twee jaar volg je een selectie van vakken op een lerarenopleiding en daarnaast werk je bij een school als leraar met een aanstelling van minimaal 0,6 fte. Je komt de school dus niet binnen als stagiair, maar direct als leerkracht, die vanaf dag één vaak zelfstandig voor de klas staat. Natuurlijk word je hierbij goed begeleid. De afspraken over de begeleiding maak je met de school waar je werkzaam bent. De meeste besturen, waaronder Signum, ATO Scholenkring, Stroomm, Talentis, Cadans Primair en SKOPOS, zoeken geregeld zij-instromers. Wil je op de hoogte gehouden worden van de mogelijkheden voor zij-instromers, neem dan contact met ons op  (info@primairvoorjou.nl)

Flexibele deeltijd

Tijdens de  deeltijd opleiding Leraar Basisonderwijs  ontwikkel je jouw pedagogische en didactische vaardigheden. Je krijgt vakken als pedagogiek, psychologie en onderwijskunde. Je leert boeiende lessen te ontwikkelen en te communiceren met kinderen, ouders en hulpverleners. Ook leer je kinderen te motiveren om hun talenten te ontdekken. Of het nu gaat om rekenen, taal, ICT of muziek. Jij bent een allrounder! De opgedane kennis pas je meteen toe tijdens je werkervaring/stage. Deze opleiding kun je volgen bij Fontys Hogescholen, Avans Hogeschool, Hogeschool de  Kempel en de HAN

Een interessant weetje
Als student van de deeltijd Pabo kom je al tijdens je opleiding in aanmerking om als leraar te gaan werken. Als je tenminste beschikt over een hbo- of wo-diploma en je tijdens je studie een aantal mijlpalen hebt behaald. Die mijlpalen worden in overleg met het schoolbestuur en de lerarenopleiding opgesteld. Denk aan het positief afronden van je eerste stage of een deel van je opleiding of het behalen van een aantal studiepunten. Heb je een bestuur gevonden, dat je op basis van deze afspraken aanneemt, dan wordt een tripartite scholings- en begeleidingsovereenkomst afgesloten tussen jou, het schoolbestuur en de lerarenopleiding. Je kunt dan vervolgens voor maximaal 2 jaar als leraar worden aangesteld en moet in die tijd de deeltijd Pabo afronden.

Man met laptop

Herintreders

Heb je jaren geleden je Pabo diploma gehaald, maar werk je al een tijdje niet meer in het basisonderwijs, dan stellen we samen met jou een maatwerk programma op. Coaching en begeleiding maken hier onderdeel van uit. Persoonlijke ondersteuning en coaching is beschikbaar gedurende het eerste jaar. Hoe die ondersteuning eruit ziet, is afhankelijk van waar jouw behoeftes liggen. Samen met jouw werkgever bekijk je hoe dit ondersteuningsprogramma eruit ziet.

Subsidies en bekostiging

Wil je een opleidingstraject doen om het diploma leraar basisonderwijs te behalen, dan zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor werkgevers die herintreders en zij-instromers aannemen of eigen medewerkers laten ‘opstromen’ (van onderwijsassistent naar leraar basisonderwijs). Meer informatie over het aanvragen van subsidies vind je op de website van de rijksoverheid. Meer info over subsidies.

EVC en thuisstudie (voor opstromers)

Wil je graag voor de klas staan en heb je ervaring in het basisonderwijs, maar heb je geen diploma om dit aan te tonen? Dan kun je de lerarenopleiding (PABO) mogelijk versneld doorlopen bij EVC Centrum Bureau STERK en je werkervaring laten erkennen in de vorm van een HBO Bachelor-Ervaringscertificaat. Met dit officieel erkend Ervaringscertificaat toon je aan dat je op HBO Bachelor-niveau werkt. Dit Ervaringscertificaat kun je vervolgens bij de LOI inbrengen om op grond hiervan vrijstelling aan te vragen voor de HBO Bachelor Leraar Basisonderwijs (PABO).

Coaching / begeleiding

Voor iedereen die voor het eerst aan de slag gaat, is er persoonlijke ondersteuning en coaching beschikbaar. In ieder geval gedurende het eerste jaar. De mogelijkheden daarna zijn afhankelijk van wat jouw werkgever aanbiedt. Soms zijn er bijvoorbeeld zogenoemde inzetbaarheidscoaches die samen werken met de ARBO arts en je kunt een 55+ consulent raadplegen als je tot die doelgroep behoort. Als zij-instromer krijg je 0,2 FTE begeleiding per week van een mentor / collega met wie je samen voor de klas staat.

Opleiders in de regio

Eindhoven, Den Bosch en Tilburg
Fontys Hogescholen

Nijmegen
HAN